Oxelösund

Ståltillverkning kan flyttas norrut

1:01 min

Stålkoncernen SSAB, med verksamhet i Oxelösund, utreder möjligheten att koncentrera tillverkning av råjärn till en ort, till Luleå.

Detta skulle kunna innebära ett dråpslag med många förlorade jobb i kustkommunen Oxelösund där SSAB är dominerande arbetsgivare.

I Oxelösund står två av landets tre masugnar. Den tredje finns i Luleå. Och ett av de scenarion som nu utreda av SSAB och deras konsulter att koncentrera produktionen av Råjärn till Luleå. Närheten till malmfälten och gruvorna, tillgång till universitetet och att kompetensen redan finns på plats gör Luleå till en ytterst attraktiv plats för ståltillverkning.

Och skulle så bli fallet innebär det i sin tur att masugnarna i Oxelösund skulle kallna och tusentals jobb skulle i så fall stå på spel i regionen. Men att det skulle bli någon intern dragkamp inom företaget var tillverkningen av råstål i framtiden kommer att ligga. Det tror inte Stefan Enbom, platschef på SSAB i Luleå, på.

– Jag tror att vi alla inom SSAB är fullt medvetna om att vi måste hitta en bra lösning för framtiden. Hittar vi inte det kan det äventyra hela vår framtid, säger han.

Helena Stålnert, informationsdirektör på SSAB tonar ned hotet mot de cirka 2 400 anställda på SSAB Oxelösund.

– Vi har ännu inte fattat något beslut i någondera riktning kring det här, säger hon.

– Det finns många andra alternativ också så att det där är absolut inte något som vi kommit fram till idag. Vi håller alla dörrar öppna för närvarande, fortsätter Helena Stålnert.

Utredningen är så pass långt framskriden att SSAB tagit in ett kanadensiskt konsultföretag för att granska  slutsatserna, inför ett beslut efter sommaren, eller någon gång i höst. Att stänga ned masugnarna i Oxelösund skulle innebära ett dråpslag med många som skulle förlora sin försörjning.

Frågan är också vilka konsekvenserna skulle bli för övrig verksamhet, såsom framställningen av världsledande härdade stålprodukter som Hardox och Weldox, samt för valsverket där stålet valsas till tjockplåt:

David Zimmer, Sveriges Radio Norrbotten
david.zimmer@sr.se
Per Thyrén
per.thyrén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista