Få anstaltsplatser får konsekvenser

Bristen på anstaltsplatser får konsekvenser för häktet i Nyköping. Häktet är ständigt fullbelagt och i nuläget får fem arrestplatser hos polisen fungera som häktesplatser.

Bristen på anstaltsplatser gör också att personer får sitta häktade mycket längre tid än tidigare. Adriano Maiorana till exempel har suttit häktad i sju och en halv månad och säger att han börjar bli van. 42 personer sitter för närvarande intagna på Nyköpingshäktet och åtta av dessa väntar på att få en anstaltsplats.

När en häktad person fått sin dom verkställd ska det ta högst en vecka att få en anstaltsplacering. Idag får en intagen vänta i snitt sex till åtta veckor på en plats på anstalt. Häktena är inte tänkta för längre vistelser utan utformade för korttidsinlåsning av personer och saknar den möjlighet till aktiviteter och rehabilitering som anstalter kan ge intagna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista