sörmland

Ungdomshem kritiseras för bestraffningar

1:30 min

Flera ungdomshem i Sörmland använder sig av ett strikt regelsystem där ungdomarna får betalt efter hur lydiga de är. Det är ett system som inte stämmer med barnkonventionen, enligt Barnombudsmannen, BO.

Ungdomshemmen menar att det handlar om att belöna gott beteende, men Barnombudsmannen är kritisk och ser det som ett bestraffningssystem.

– Om man var sen med att gå upp på rummet bara fem minuter eller bara en minut så fick man avdrag på veckopengen. Eller så fick man inte åka på stan på fredagen, berättar Sanna, som bodde på ett HVB-hem, hem för vård eller boende, i Eskilstuna.

Skötte man sig inte drogs det alltså av på veckopengen och ibland kunde den försvinna helt. Sanna, som egentligen heter något annat beskriver det som en bestraffning.

Systemet kritiseras av barnombudsmannen, BO, i en ny rapport. Enligt rapporten stämmer systemet inte med FN:s barnkonvention. Systemet används på flera håll i Sörmland, där ungdomar som placeras efter att ha blivit omhändertagna enligt LVU, lagen om vård av unga.

På HVB-hemmet Uppdraget utanför Nyköping poängsätts alla moment i ungdomarnas vardag. Om man missar bädda sägen, svär eller kommer för sent till en lektion blir det avdrag på veckopengen. En kille som vi kallar Marcus har bott där och säger att tillvaron där var en ständig jakt på poäng.

Du spelar bort dig själv och gör dig till en regelrätt zombie. Allt blir som en tävling, livet blir som en tävling och jag tycker inte livet är en tävling. Den enda du ska tävla med är dig själv, säger Marcus.

Hemmen kallar metoderna för behandling, eftersom bestraffning inte är tillåtet, enligt Cathrine Jonsson hos Barnombudsmannen.

– Man kan ju verkligen fråga sig vem det är som drar gränsen för vad det egnetligen är, säger hon.

Petra Levinson

petra.levinson@sverigesradio.se

016-16 16 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista