nyköping

Uppdraget överger inte metoderna

2:36 min

Ungdomshemmet Uppdraget i Nyköping kommer att fortsätta reglera veckopengen efter hur ungdomarna sköter sig, trots att metoden får kritik från Barnombudsmannen.

Uppdragets föreståndare Anita Douhan säger att pengar är ett effektivt sätt att få ungdomarna att följa regler.

– Det här är bland de få saker vi kan göra för att modifiera beteendet. Pengar är livet för många killar. Och de flesta av de här ungdomarna har inte haft så mycket pengar, ibland inte ens mat på bordet, säger Anita Douhan, som menar att det är positivt att pojkarna på hemmet kan tjäna pengar på att uppföra sig väl.

På HVB-hemmet Uppdraget i Nyköping kan tonåringarna få ett par hundra kronor i veckan om de sköter sig. Flera andra sörmländska HVB-hem, hem för vård och boende, har liknande system. Alla moment i vardagen poängsätts och ungdomarna kan få avdrag för alltifrån en svordom till en obäddad säng, eller för att de kastar en penna på någon i klassrummet.

Till Uppdraget kommer tonårspojkar som tagits om hand av socialtjänsten. De kan ha begått brott, blivit utsatta för övergrepp eller ha det trassligt hemma. De flesta har diagnosen ADHD eller Aspberger. Anita Douhan säger att många av pojkarna saknat gränssättningar och behöver lära sig att följa regler.

Barnombudsmannen är kritisk till regelsystemet men föreståndaren Anita Douhan säger att det är svårt att hitta något annat som fungerar.

Jag hade väldigt svårt för det här när jag började. Jag har varit skolkurator många år och är från den där gudomliga världen där man ska kunna prata med ungar och så blir allt bra. Men jag viker mig därför att det fungerar.

Marcus, som egentligen heter något annat, har bott på Uppdraget. Han tyckte att regelsystemet var påfrestande, men det var inte så mycket hotet om indragen veckopeng som var problemet, som obehaget att ständigt bli poängsatt av personalen. Han fick till exempel avdrag när han misslyckades på prov i skolan.

– Man sög åt sig det där så fort, man mådde skit efteråt, säger han.

Anita Douhan tycker det är ledsamt att Marcus upplevt det så, men tror att systemet fungerar bra för många andra på hemmet.

– Han är inte en tävlingsmänniska, men det är många av de andra, säger hon.

Vad har man vunnit om man får lydiga barn som mår dåligt inuti?

– Det finns så mycket vi måste göra med de här barnen. De måste lära sig konsekvenserna av det de gör. De flesta kommer ut till oss med inställningen att ingen vuxen ska bestämma över mig. Vi måste göra någonting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista