Snuvade av flygbolag

Fortfarande är det många som inte fått igen sina pengar efter att de för drygt tre år sedan köpt en flygresa av det thailändska flygbolaget PB-air – resor som inte blev av.

Anledningen är att flygbolagets dotterbolag i Sverige gick i konkurs. I mars i år meddelade branschorganisationen IATA att PB-air gått med på att betala tillbaka pengarna till kunderna.

Peter Rönnberg till exempel väntar fortfarande på sina pengar. 2001 hade Peter och hans familj i Munkedal köpt sin drömresa till Thailand. De skulle åka över jul samma år. När det sedan blev klart att det inte skulle bli någon resa på grund av PB-airs konkurs i Sverige så blev alla besvikna. Inte minst barnen. Nu började istället en lång och segdragen process för att försöka få tillbaka 21 000 kronor - pengar som familjen alltså ännu inte fått tillbaka.

Det PB-air i Sverige som gick i konkurs hade egentligen sitt säte på Isle of Man och det var dit alla pengar hade gått från de svenska resenärerna. När så avvecklingen av PB-air på Isle of Man blev färdig i våras så gick alla pengar till PB-air i Thailand istället.

Det är pengar därifrån som UTÖ-förvaltning i Oxelösund väntar på för att sen betala ut pengarna till bland annat Peter Rönnberg och hans familj. Den 14: e juli går tidsfristen ut enligt det utskick som UTÖ-förvaltning skickat till alla som har rätt att få tillbaka pengar. Innan dess måste pengarna ha betalats ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista