Anna Lindhs make besviken

Anna Lindhs make Bo Holmberg, landshövding i Sörmland känner besvikelse över domen både privat och för samhällets vägnar.

Han säger till P1: s studio ett att han saknar en rättslig motivering från hovrätten om varför man väljer att gå på rättsliga rådet och inte efter Huddinge- teamets grundliga undersökning.

En enig hovrätt dömde på torsdagen Mijailo Mijailovic till rättspsykiatrisk vård för mordet på utrikesminister Anna Lindh. Därmed ändrar Svea hovrätt på tingsrättens dom som var livstids fängelse. Enligt hovrätten visar utredningen att Mijailovic är en person med betydande psykiska problem. Domstolen pekar också på att flertalet experter ställer sig bakom diagnosen borderlinepersonlighetsstörning. Förmodligen flyttas nu Mijailovic från Kronobergshäktet till Huddinge sjukhus. Efter några veckor där beslutas sedan var han ska placeras. Eftersom landstinget i Stockholms län abonnerar 60 platser på Karsuddens rättspsykiatriska klinik i Katrineholm kan det hända att Mijailovic hamnar där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista