Ingen alkohol för gravida i Sörmland

På mödravårdscentralerna i Nyköping, Eskilstuna och Vingåker rekommenderar barnmorskorna kvinnor att helt avstå från alkohol under graviditeten. Men nu kommer kritik från tre alkoholforskare som menar att riskerna med måttlig alkoholkonsumtion vid graviditet är överdriven och att de blivande mammorna skuldbeläggs. 

Men de sörmländska mammorna som Sveriges Radio Sörmland talat med tycker att det är självklart att inte dricka alls under graviditet. 

På DN debatt kritiserar tre alkoholforskare Alkoholkommiténs kampanj mot alkoholkonsumtion vid graviditet. Forskarna skriver att forskningsresultaten är osäkra när det gäller skador på fostret vid liten alkoholkonsumtion. Istället skuldbeläggs kvinnor som dricker under graviditeten och ses som dåliga mammor.

På samtliga mödravårdscentraler, Radio Sörmland, talat med avråder barnmorskorna helt från att dricka alkohol under graviditeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista