Unga inom äldrevården jobbar ensamma

Många unga och outbildade vikarier inom äldrevården tvingas arbeta i princip ensamma på avdelningar. I Eskilstuna finns flera exempel på mycket ung personal som under arbetspassen själva ansvarar för många boenden.

Runt om i länet ser det likadant ut. De flesta äldreboenden i kommunerna förlitar sig på unga och i många fall oerfarna vikarier.

En del av den personal som Radio Sörmland träffat på var mellan 18 och 19 år gamla och hade bara begränsad eller ingen direkt erfarenhet av arbete inom vården. Båda hade dock ensam ansvar för en avdelning under vissa av sina arbetspass. Däremot fanns erfaren personal att tillgå på andra avdelningar.

En förklaring kan vara att det blivit allt svårare att hitta vikarier med den kompetens som krävs. Enligt Margareta Sunnegren,  verksamhetschef på St Anna gården i Nyköping, så har man ambitionen att anställa äldre och erfaren personal men att det på grund av olika anledningar är svårt att hitta den typen av personal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista