Tandläkare fortsätter neka HIV positiva vård

Privattandläkaren Bengt Waller i Vingåker, som tidigare nekat en nyinflyttad hivpositiv kvinna den tandkontroll som erbjuds alla nyinflyttade i kommunen, tycker att kritiken mot honom är överdriven.

Han får kritik både från socialstyrelsen och från privattandläkarnas förening, som kan komma att vidta disciplinära åtgärder, eftersom agerandet strider mot privattandläkarnas etiska regler.

Enligt Bengt Waller så är det bara tillfälligt, när mottagningen saknar en tandläkare, som han inte tar emot hivsmittade och andra patienter med som han säger, särskillda behov.

Men att utestänga någon från vård bara för att personen har någon sjukdom står i direkt strid med privattandläkarnas etiska regler. Alla ska behandlas lika, och privattandläkarnas förening ser både lokalt och centralt med allvar på regelbrott.

De tandläkare som SR Sörmland har pratat med säger entydigt, att det hör till grundläggande rutiner på en mottagning att klara patienter med blodsmitta. Man kan ju aldrig vara säker på vilka sjukdomar en patient har.

Men Bengt Waller tänker, trots att han riskerar disciplinåtgärder från privattandläkarnas förening, fortsätta erbjuda alla nyinflyttade Vingåkersbor tandkontroll. Han kommer dock fortsätta att säga nej till hivsmittade och andra sjuka patienter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista