Förslag om vårdprioritering i Sörmland

Diskussionen om öppen prioritering inom sjukvården i Sörmland är igång igen. Med öppen prioritering menas hur olika sjukdomar och behandlingar ska prioriteras, och att bedömningarna tydligt ska redovisas.

I Östergötland har man redan infört en prioriteringslista inom vården, vilket blivit mycket kritiserat då vissa sjukdomar prioriterats ner.

Frågan om öppen prioritering har diskuterats tidigare och nu har Södra och Nordvästra hälso- och sjukvårdsnämderna väckt den igen och även skickat vidare ett förslag till landsstingsstyrelsen, som sammanträder i augusti.

Från de båda nämndernas sida anser man att prioritering är nödvändig eftersom landstingets resurser inte räcker till för att utföra allt. Målet är en effektivisering av vården och dessutom att man öppet diskuterar prioriteringarna så att framför allt patienterna är medvetna om hur deras sjukdomar och åkommor bedöms.

Ulrika Ernving som är vänsterpartiets ordförande i södra och nordvästra hälso- och sjukvårdsnämnden vill inte att man i Sörmland ska använda sig av en prioriteringslista som i Östergötland men hon anser att ett prioriteringsarbete är viktigt inte minst för att bedömningen ska bli likadan överallt i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".