Ökad kritik mot tandläkare

Nu växer kritiken växer mot privattandläkare Bengt Waller i Vingåker, som vägrar ta emot HIV-smittade och andra sjuka patienter. Folktandvården, Privattandläkarföreningen, Socialstyrelsen och Noaks Ark, alla är eniga om att Bengt Waller handlar fel.

Sedan i våras har privattandläkaren Bengt Waller i Vingåker vägrat ta emot hivsmittade och andra patienter som han menar är särskilt vårdkrävande. Waller uppger att detta bara gäller tillfälligt så länge hans mottagning är en tandläkare kort.

Men att utestänga vissa patienter på grund av deras sjukdom står i direkt strid med privattandläkarnas etiska regler. Helene Sjögren, ordförande för privattandläkarna i Sörmland anser att agerandet är olyckligt, och privattandläkarnas riksstyrelse har talat om disciplinära åtgärder.

Enligt Noaks ark som arbetar förebyggande och stödjande med hiv och aids är det mycket ovanligt att hivsmittade patienter nekas vård, men enligt Jukka Aminoff som är informationschef ppå Noaks Ark kan det ibland vara bra för patienten att välja en specialist.

-En del av de första symptomen på HIV smitta kan visa sig i munhålan, säger han. Då kan det vara bra att gå till någon som är van att behandla dessa patienter, men oavsett det så är det ändå patienten som själv måste få bestämma vilken tandläkare man vill gå till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista