Ungdomars utseende bedöms på nätet

Bara den senaste veckan har över hundra sörmländska ungdomar, vissa så unga som 13 år, lagt ut sina foton på en webbsida på Internet som går ut på att betygsätta personers utseende.

Trots att webbsidan snyggast.se går ut med att det ska vara vanliga portättfoton så är det vanligt att bilderna anspelar på sex.

Det är främst tonåringar som lägger upp sina foton på snyggast.se för att få sitt utseende poängsatt och få kontakt med andra ungdomar. I reglerna för webbsidan står det att användarna måste visa ansiktet på fotot och att det inte är tillåtet med nakenbilder eller lättklädda foton.

Men verkligheten ser annorlunda ut. De flesta tjejerna på foton som belönats med höga betyg på den 10-gradiga skalan har djärvt urringade linnen, putande läppar och flera poserar i sovrum.

Ungdomskuratorn Linda Olsson Sjöström menar att många unga nog kan må dåligt av att använda sidan och hon är kritisk till syftet med det.

– Syftet med en sådan här sida är väl att få bekräftelse men man kan ju undra hur det känns för dem som får låga betyg, hur det påverkar dem? Men jag är inte förvånad över att en sådan här sida finns, många av de ungdomar som kommer till mig pratar mycket om utseende, hur man ska se ut och hur man förväntas se ut, säger Linda Olsson Sjöström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista