Guifspelare och anhöriga har dödshotats i ett mejl till Guif, men Rolf Brunell, vice ordförande och klubbchef tonar ner allvaret i hotet. Foto: Fredrik Blomberg/P4 Sörmland
Eskilstuna

Dödshot mot Guif

Rolf Brunell, klubbchef: En del upplever det obehagligt
2:42 min

Handbollslaget Guifs spelare och anhöriga har hotats till livet.

Enligt Rolf Brunell, vice ordförande och klubbchef i klubben kom ett mejl till Guifs kansli förra veckan och i det framförs dödshot mot alla lagmedlemmarna med respektive.

– Polisanmälan gjordes i lördags och i samband med träningen informerades spelarna. Några upplever det som obehagligt, men uppfattar det inte som ett reellt hot, säger Rolf Brunell, vice ordförande och klubbchef i Guif.

Några minuter efter Guifs match i torsdags anlände mejlet till Guifs kansli. I mejlet, som är skrivet på engelska och ser ut att vara skickat från Tjeckien, framförs dödshotet i kraftfulla och mycket hotfulla ordalag.

Klubbchefen Rolf Brunell tar hotet på allvar, men säger att klubben tillsammans med polisen bedömt att det inte behövs några förstärkta säkerhetsåtgärder. Enligt Brunell finns ingen allmän hotbild mot Guif och klubben har inga särskilda relationer med Tjeckien i form av tidigare spelare eller aktuella matcher mot tjeckiska lag.

Vad betyder det för matchen i morgon? 

– Jag tror inte att det betyder något för matchen i morgon. Vi kommer inte vidta några speciella säkerhetsåtgärder. Vi bedömer att det inte är något reellt hot utan larv som man bara kan bli förbannad på.

Polisen utreder nu dödshotet som ett allvarligt olaga hot. Fredrik Wallén, polisens presstalesman, säger att polisen ser över vilka utredningsåtgärder som är nödvändiga.

– Det är ett obehagligt skrivet hot. Vi ska försöka hitta personer som ligger bakom detta.

Hur trovärdigt är hotet?

– Ett olaga hot är i sig kriminellt. I det avseendet har det ingen betydelse om den som utför hotet ens har kapacitet att begå ett våldsbrott. Vi måste utreda detta och vi tar det på allvar.

Vad betyder det för säkerheten vid morgondagens match?

– Generellt berättar vi inte något om det, men mejlet i sig i all sin obehaglighet är inte ett underlag för skyddsåtgärder vid en match.

Polisen: Det är obehagligt skrivet

Fredrik Wallén, polisens presstalesman. Foto: Polisen.

Polisen utreder nu dödshotet som ett allvarligt olaga hot. Fredrik Wallén, polisens presstalesman, säger att polisen ser över vilka utredningsåtgärder som är nödvändiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".