Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SÖRMLAND

Brandskyddet brister på länets skolor

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 05.30
"När det blir rökfyllt måste man komma ut"
(1:40 min)
Thomas Bredberg på Sörmlandskustens räddningstjänst kontrollerar en nödutång från gymnastiksalen på Stenkullaskolan. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Skolelever i Sörmland kan vara illa ute om det skulle börja brinna i skolan. Sex av tio skolor i länet fick kritik från Räddningstjänsten vid brandinspektörernas senaste besök. Det visar en granskning som P4 Sörmland har gjort.

Bristerna handlar om alltifrån att det saknas larm på skolan till att nödutgångar är blockerade.

När Sörmlandskustens räddningstjänst besöker Stenkullaskolan i Nyköping upptäcker Thomas Bredberg flera brister, bland annat att det står möbler i korridoren som hindrar utrymning, att en branddörr står öppen och att ett fönster som ska fungera som utrymningsväg är blockerat av en stor krukväxt.

– Det här måste ni flytta på. Här ska det vara fritt utåt. Det kan bli rökfyllt väldigt snabbt och då kan det bli svårt att komma ut här, säger Thomas Bredberg till rektorn Ann-Britt Lindgren som följer med på brandskyddsronden.

Stenkullaskolan är långtifrån unik. Så här ser det ut på många skolor runtom i Sörmland och i hela landet. Det visar en kartläggning som Sveriges Radios P4-kanaler har gjort tillsammans med Ekot.

År 2004 fick skolorna ett större eget ansvar för brandskyddet. P4 Sörmland har granskat de tillsynsrapporter som Räddningstjänsten skrivit sedan dess. Vi begärde ut den senaste rapporten efter 2004 på alla skolor i länet. Totalt fick vi in 147 rapporter.

Vår sammanställning visar att fyra av tio skolor fick anmärkningar på utrymningsvägar vid Räddningstjänstens senaste tillsyn. Utrymningsvägarna har varit helt eller delvis blockerade. I vissa fall har nödutgångar till och med varit låsta. 

Tre av tio skolor fick också anmärkningar på brandlarmet - till exempel att larmet hördes dåligt eller saknades helt. Fyra av tio skolor hade utrymningsskyltar som lyste dåligt, pekade åt fel håll eller saknades.

Många skolor tar itu med bristerna efter Räddningstjänstens besök, men om personalen inte gör egna kontroller med jämna mellanrum är risken stor att nya brister uppstår.

Egenkontroller är något varje skola måste göra enligt lag. De flesta räddningstjänster i länet rekommenderar att skolans rektor eller vaktmästare gör en rond en eller två gånger per termin och kontrollerar att nödutgångar är fria, att branddörrar är stängda och att det inte finns lättantändligt material på olämpliga ställen.

– Det kommer alltid inträffa saker och ting och det kan man upptäcka på de här ronderna, säger Thomas Bredberg.

Camilla Dahlén, räddningschef i Strängnäs, säger att skolorna är olika duktiga på att göra ronder och att brandskyddsarbetet ofta är sämre på skolor där personalen byts ut ofta.

Ann-Britt Lindgren, som blev rektor på Stenkullaskolan i augusti förra året, säger att varken hon eller personalen har hunnit med någon brandskyddsrond sedan hon började som rektor.

– Det är naturligtvis något jag får ta åt mig och se om jag och vaktmästaren kan få till, säger hon.

Skolans ansvar för brandskyddet

Den 1 januari 2004 trädde Lagen om skydd mot olyckor i kraft. Lagen lägger ansvaret för brandskyddet på den enskilde fastighetsägaren eller nyttjanderättshavaren. När det gäller skolor ligger ansvaret för brandskyddet delat på rektorn och fastighetsägaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".