Lantbrukarnas Riksförbund i Sörmland, LRF, anser att rovdjursutredningens förslag om det blev verklighet skulle innebära en katastrof för fårnäringen i Sörmland. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Sörmland

"En katastrof för fårnäringen"

Lantbrukarnas Riksförbund i Sörmland, LRF, anser att rovdjursutredningens förslag om det blev verklighet skulle innebära en katastrof för fårnäringen i Sörmland.

Den svenska vargstammen måste mer än fördubblas, till 450 vargar, om den ska vara långsiktigt livskraftig. Den slutsatsen presenterades tidigare i veckan av regeringens rovdjursutredare i ett delbetänkande.

Det för att sänka graden av inavel, i den svårt inkavlade vargstammen, från 30 procent till under 10 procent.

LRF:s ordförande i Sörmland, Bo Rundkvist, är mycket kritisk till betänkandet och han säger att förslaget inte har tagit hänsyn till de som lever och verkar på landbygden och att förslaget skulle få stora konsekvenser för våra tamdjur.

Jaktvårdskonsulenten om förslaget

Förslaget att utöka den svenska vargstammen till 450 vargar kan få stora konsekvenser för Sörmland om det går igenom. Det säger Sörmlands jaktvårdskonsulent Jonas Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".