Vaktbolag gör polisens jobb

Privata bevakningsbolag går in på polisens arbetsuppgifter på vissa orter i länet, det menar Göran Hagberg, polisfackets ordförande i Sörmland. En av orterna är Gnesta, där företaget Gnestahem uppmanar sina hyresgäster att i första hand ringa det lokala vaktbolaget när de känner sig otrygga, innan de hör av sig till polisen alltså.

För hyresgästen Sofia Forsman känns det tryggt att kunna ringa vaktbolaget. När hon hyrde en lägenhet hos Gnestahem så fick hon också tillgång till det privata bevakningsbolaget på köpet. Hon skulle ringa vaktbolaget innan polisen om något hände.

Bevakningsföretaget har som uppgift att patrullera Gnestahems parkeringar och vara störningsjour nattetid. Men, enligt polisfacket så gör företagets väktare lite mer än så. Bland annat ska de ha följt efter misstänkta bilar, något som inte hör till deras befogenheter, säger Göran Hagberg, facklig ordförande Sörmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".