På Skogsborgsskolan i Katrineholm finns larmknappar som personalen ska trycka på om det brinner. Foto: Petra Levinson/P4 Sörmland.
SÖRMLAND

Flera skolor saknar brandlarm

"Det blir inte en säker miljö för barnen"
2:01 min

Varje år brinner i snitt 20 skolor i Sörmland. Men flera skolor saknar brandlarm. Istället har skolorna manuella utrymningslarm där personalen måste trycka på en knapp för att larmet ska gå igång.

I Katrineholm har fem skolor manuella utrymningslarm, istället för brandlarm som går igång på rök. De manuella larmen bygger på att någon ser att det brinner och har sinnesnärvaro nog att springa i väg och trycka på en larmknapp. Knapparna sitter ofta i en korridor, ibland på expeditionen.

En av skolorna som saknar brandlarm är Sandbäcksskolan, en låg- och mellanstadieskola med över 400 elever. Skolans nya rektor Birgitta Dahlbeck tycker att det känns otryggt.

– Jag är ny som rektor här på skolan sedan ett halvår tillbaka och förvånades stort över att det inte fanns på plats när jag började i höstas. Det blir inte en säker miljö för barnen fullt ut och det är helt oacceptabelt.

Redan år 2006 krävde en säkerhetsansvarig på Katrineholms kommun att Sandbäcksskolan skulle få ett brandlarm. Det hade då varit flera incidenter på skolan med papperskorgar som brann. Men det blev tjafs på kommunen om hur avancerat larm man skulle installera och vem som skulle stå för kostnaden, och installeringen blev aldrig av, enligt flera tjänstemän som vi pratat med.

Först nu till hösten ska kommunen installera larm i skolorna. Då har det gått tre år sedan Räddningstjänsten först påpekade att skolorna borde ha brandlarm.

Mattias Gårdholt, ställföreträdande räddningschef på Västra Sörmlands räddningstjänst, är självkritisk och säger att räddningstjänsten borde satt mer press på kommunen och skrivit ett föreläggande, ett tvingande krav om att skolorna skulle installera larm. Västra Sörmlands räddningstjänst har också fått kritik från Länsstyrelsen för att de så sällan skriver förelägganden.

– Vi kommer bli betydligt tuffare och skriva förelägganden i framtiden så att man ställer hårdare krav på skolorna. Tre år är ju lite lång tid att behöva vänta på ett automatlarm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".