Lena Nyquist på Handelskammaren i Mälardalen ansvarar för satsningen på yrkeshögskoleutbildningar. Foto: Patrik Åström/SR Västmanland

Storsatsning för bättre yrkesutbildningar

"Man har inte rätt kompetens"
1:38 min

Nu gör Handelskammaren i Mälardalen en satsning för att få fler och bättre yrkeshögskoleutbildningar till Västmanland, Sörmland och Örebro län.

Målsättningen är att utbildningarna bättre ska stämma överens med vad företagen efterfrågar; att företagen ska få lättare att hitta arbetskraft som har rätt utbildning.

– Det finns en "mis-match" som det så populärt heter idag, mellan företagen och de personer de söker. Man har inte rätt kompetens, säger Lena Nyquist, ansvarig för satsningen på Handelskammaren i Mälardalen.

– Därför kommer vi nu att verka för att hjälpa till att få rätt utbildningar, få igenom bättre ansökningar, så att vi får fler utbildningar till vår region beviljade av YH-myndigheten, säger Lena Nyquist.

Handelskammaren i Mälardalen gör den här satsningen tillsammans med regionförbunden i Örebro och Sörmland, Länsstyrelsen i Västmanland och kommunerna Västerås, Eskilstuna, Nyköping och Örebro.

Det man ska göra är att först undersöka vad företagen i de tre länen efterfrågar för yrkeshögskole-utbildningar. 

För att sedan en utbildning ska få starta krävs att Myndigheten för yrkeshögskolan, YH-myndigheten, säger ja.

I den här satsningen ska man också hjälpa dem som anordnar utbildningar med att utforma bättre ansökningar så att chansen är större att YH-myndigheten säger ja.

Lena Nyquist hoppas att satsningen ska leda till bättre tillväxt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".