1 av 2
Jägaren Torgny Lindgren är starkt kritisk till säljjakten. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
2 av 2
Göran Bengtsson i LRF:s styrelse i Flen har fått in många synpunkter angående säljjakten. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
sörmland

Skarp kritik mot godsjakt

"Folk vågar inte träda fram. De blir hotade"
1:55 min

Allt fler jägare protesterar mot den oetiska jakt som de menar förekommer i Sörmland. Det handlar om jakt där hundar i flock hetsar och angriper vilt, i samband med kommersiella säljjakter på stora gårdar.

Jägaren Torgny Lindgren är starkt kritisk till jakten.

– Skarpa hundar tar död på grisarna under jakten. De kollapsar.

Torgny Lindgren berättar upprörd om vad han ser i skogen, om vad han hör på komradion och vad andra betrodda jägare berättar för honom. Säljjakter på några större gårdar i Sörmland som gång på gång urartar. Där ägarna enligt kritikerna anlitar oseriösa hundförare med skarpa hundar för att jaga fram viltet till de jägare som för dyra pengar köper jaktlycka och räknar med full utdelning.

Hundar som i flock hetsar viltet, oftast vildsvin men också älg, och går till attack och biter och sliter i det sargade djuret när jägaren väl kommer fram.

– Det går inte att skjuta säkert utan man tar som jägare fram en dubbeleggad kniv och kör in i hjärtat.

Torgny Lindgren är inte ensam om sin avsky för det som sker, men som få vågar tala om. LRF i Flen har fått in många synpunkter som fått dem att agera. I en motion beskriver LRF tre fall där älgar hetsats av en grupp hundar. En älg drevs ut över ett stup och låg och led med brutet bäcken när jägare kom fram.


Göran Bengtsson i LRF:s styrelse beskriver ett annat fall nära Malmköping.

– Hundarna har bitit sig fast i älgen och inte släppt och inte lossnat. Man blev tvungna att avliva älgen.

Sveriges Radio P4 Sörmland har talat med flera källor som ger samma bild av saker som sker när ingen tros se, källor som är livrädda och absolut inte vill förekomma med namn. Andra källor inte vill säga för mycket.

– Folk vågar inte träda fram för det har förekommit en hel del hot och polisen har även sett mellan fingrarna.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".