Deltidsanställda i Eskilstuna ska erbjudas heltid.Foto: Anders Wiklund./Scanpix.
Eskilstuna

Deltidsanställda ska erbjudas heltid

"Det här har vi kämpat för i många år"
1:17 min

Kommunalanställda i Eskilstuna, framförallt inom vården, ska erbjudas heltidsarbete istället för deltid. Kommunen påbörjar nu ett nytt projekt som ska pågå fram till nästa sommar.

– Rätten att få jobba heltid är något som Kommunal har kämpat för i många år. För vår det så är det här en rättvisefråga. Varför ska inte de som jobbar inom omsorgen kunna försörja sig på sin lön, säger Marie Svensson, Kommunal.

Idag arbetar uppskattningsvis drygt 3000 anställda i Eskilstuna kommun inom vård och omsorg, de flesta kvinnor på deltid.

Kommunens projektledare Leena Essebro säger att det kommer att gynna jämställdheten och är också ett sätt att bättre ta vara på den kompetens som finns bland personalen.

Enligt kommunen ska det inte kosta kommunen mer i ökade löner eftersom den kommer att skala bort personal som endast hoppar in då och då.

Det är också en förberedelse för kommande pensionsavgångar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".