Krångligt med studentboende i Eskilstuna

Studenter på Mälardalens högskola kan få det krångligt att hitta studentbostäder, trots att högskolan ger bostadsgaranti. Man förmedlar bostäder på olika sätt i Eskilstuna och Västerås, och det gör att det kan krävas en hel del jobb för att få tag på ett studentrum där man vill i Eskilstuna.

I Västerås finns en gemensam bostadsförmedling dit man vänder sig som student, där har man koll på vad som finns ledigt. I Eskilstuna däremot har alla fastighetsbolag sin egen förmedling.

Det upplevs mycket besvärligare i Eskilstuna än i Västerås. Enligt Mikael Lindberg som är central studievägledare på högskolan så skulle en önskan vara att det fungerade likadant i Eskilstuna som i Västerås, med en gemensam förmedling för alla studentbostäder.

Han säger till Sveriges Radio Sörmland att det är lättare att prata med dem i Västerås. De ställer alltid upp, medan det i Eskilstuna är problem med samordningen.

I Eskilstuna kommun är det Ulla Villander som är ansvarig för bostadsinformationen till studenterna. Men enligt henne finns inga planer på att samordna förmedlingen som i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".