Klarare riktlinjer för polis och väktare

Polisen och väktarna i Gnesta måste ha klarare riktlinjer för sitt samarbete. Det säger Mats Kirestam biträdande länspolismästare.

Under gårdagen rapporterade vi om att väktarna i Gnesta blivit ombedda av polisen att bland annat följa efter misstänkta bilar. Något som i sin tur mötts av kritik från polisens eget fackförbund.

Mats Kirestam är i grunden positiv till ett samarbete mellan polis och väktare, och menar att det rent av kan vara nödvändigt:

Polisfacket har tidigare kritiserat att privata vaktbolag går in och utför polisens arbetsuppgifter i bland annat Gnesta. Där har det lokala vaktbolaget SSG över 200 kunder i kommunen, både företag och privatpersoner. Men bolagets ägare, Mikael Ravelius, ställer sig frågande inför kritiken, eftersom han menar att det är poliserna själva som ber väktarna om hjälp.

När polisen ber väktarna om hjälp gör de fel, säger biträdande Länspolismästaren Mats Kirestam och lovar att de ska reda ut situationen. För samarbete mellan polis och väktare är i grund och botten bra, menar han - men det måste ske med tydliga riktlinjer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista