Sjukskrivna hamnar mellan stolarna

Myndigheternas olika regler gör det mycket svårt att komma tillbaka in på arbetsmarknaden efter en sjukskrivning.

Efter trettio år i ett av de tyngsta och lägst avlönade jobben satte en utsliten höft och en kronisk hälseneinflamation stopp för Ann-Charlotte Lundsten. Nu har hon varit sjukskriven i mer än två år från sitt jobb som undersköterska inom hemtjänsten i Flen. Hon kan inte återgå till sitt gamla arbete, men har trots ihärdiga försök inte lyckats komma ut på arbetsmarknaden till nåt annat jobb.

Men Ann-Charlotte Lundstens situation är inte på något vis unik utan snarare typisk. Av de sjukskrivna i Sörmland är två av tre kvinnor. Och av dem är 46 procent över 50 år och har varit sjukskrivna i mer än ett år.

Sörmland är också ett av de få länen i landet där antalet långtidssjukskrivna ökat jämfört med förra året och det med fem procent. Det beror inte på att fler blir sjukskrivna, utan att de som redan är långtidssjukskrivna inte kommer vidare ut i arbete eller får sjukersättning om de inte klarar av någon form av arbete längre.

Mona Eriksson, handläggare på arbetsförmedlingen i Flen tror att det skulle gå att undvika att personer som Ann-Charlotte hamnar mellan myndigheternas stolar om samarbetet mellan myndigheterna såg annorlunda ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista