Sörmland

Utbildning uppgraderar skolsköterskor

"Många kommer till skolsyster och säger att de har ont i magen"
1:48 min

Skolsköterskor har fått en allt tuffare tillvaro genom att allt fler ungdomar behöver stöd och hjälp. Det är inte ovanligt att en enda skolsköterska har hand om hundratals elever och då är det svårt att räcka till. Nu har en vidareutbildning på Högskolenivå startat för att uppgradera skolsköterskor.

– Många har prestationskrav. Den totala bilden av vuxenvärlden är ju att man ska prestera, kunna, hinna och vara vacker. Och det skapar ångest och man mår ganska dåligt, säger skolsköterskan Lotta Lassbo från Nyköping. Hon är en av dem som ska gå utbildningen

Eleverna på högstadieskolan Oppebyskolan i Nyköping har säkert mött skolsyster Lotta. Om ett år kommer Lotta Lassbo att ha ännu fler kunskaper och verktyg att hjälpa barn och ungdomar.

Barn är inte bara små vuxna med samma typ av sjukdomar som vuxna har och när det gäller samtalen med ungdomar så finns det också verktyg och metoder att utveckla för att få fram dem verkliga problemen. För ofta kan det kännas enklare för eleverna att tala med skolsyster än med personal från psykiatrin.

– Jag tror att det är lättare att komma till skolsyster och säga att man har ont i magen. Det kan ju stå för otroligt många olika saker. Man kanske har det dåligt hemma eller jobbigt i skolan. Och då kan det vara lättare att prata med skolsköterska än att vända sig till en kurator, säger Lotta Lassbo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".