Inga varningsskyltar trots risker

I Gårdsjön i centrala Flen rinner avloppet från det kommunala reningsverket rakt ut i sjön. Ändå är det människor som både badar och fiskar där.

När Radio Sörmland ringde anonymt till miljöchefen på kommunen så sade hon att man absolut inte bör bada eller fiska där. Men runt sjön finns inga skyltar eller information om det. I Gårdsjön, som ligger centralt i Flen och nära ett stort bostadsområde, finns ingen kommunal badplats och enligt Ulf Malmsten miljöinspektör i Flens kommun beror det på att utsläppen från reningsverket gör att man inte kan garantera en bra vattenkvalitet. Under normala omständigheter så renas avloppsvattnet bra, säger Ulf Malmsten, men han säger också att det finns tillfällen då det kommer in så mycket avloppsvatten att reningsverket inte hinner med och då släpper man ut det i sjön orenat, vilket medför mer bakterier i vattnet och även gynnar algblomning. Badar man då finns det risk för att bli magsjuk. Trots det så finns det inga skyltar runt sjön som varnar eller informerar om att man inte bör bada eller fiska i Gårdsjön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista