Studsvik riskerar åtal

Nya fakta kommer nu fram om Studsviks slarv med den läckande iridiumbehållaren i USA. Studsvik har struntat i att rapportera om en liknande incident i somras, då locken i en annan behållare skakade loss vid en transport. Enligt strålskyddsinstitutet SSI är det nu klarlagt att Studsvik brutit mot internationella regler för transporter av farligt gods.
- Vi tycker att det är graverande och kommer att följa upp det här forsättningsvis. Tills vidare gäller förbud för den här typen av transporter, och vi har förelagt Studsvik att redovisa de åtgärder man tänker vidta, och vi kommer inte tillåta att man återupptar såna transporter innan vi är fullt nöjda med den redovisningen, säger Carl-Magnus Larsson avdelningschef på SSI. Studsvik hade enligt SSI:s rapporter inte fyllt innerbehållaren på den läckande transporten med tillräckligt mycket packningsmaterial, och detta möjliggjorde att två av tre kapslar med strålande iridium skruvades upp under transporten till USA. Detta är alltså enligt SSI ett direkt brott mot det internationella transportcertifikat som Studsvik har att rätta sig efter. Efter händelseutvecklingen med den läckande behållaren i USA har Studsvik erkänt att en liknande incident ägt rum en gång tidigare. Det var vid en transport till Sydafrika i somras, som de fastskruvade locken lossnade. Men Studsvik fortsatte trots detta att att skruva fast locken istället för att svetsa dem, vilket möjliggjorde olyckan i USA. Bolaget struntade i att rapportera till tillsynsmyndigheten SSI om incidenten i Sydafrika, vilket SSI också tycker är graverande. SSI utreder nu om Studsviks slarv med transporter av radioaktvt material är att betrakta som ringa, eller om ärendet ska lämnas över till åklagare för bedöming om eventuellt åtal. - Just nu verkar det inte som om detta är ett ringa brott eftersom risken för ganska betydande strålskader fanns där, säger Carl-Magnus Larsson på SSI.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".