Samtal hjälper barn som blivit vittnen till våld

Enligt Rädda Barnen är barn som är vittnen till våld en bortglömd grupp i Sverige och utbildar därför föreningar och enskilda, så att de kan hjälpa barn som lever i familjer där våld förekommer.

Rädda barnens utbildning har gjort att man i Strängnäs nu startat ett projekt där barn får hjälp att bearbeta sina upplevelser.

Barn som är vittnen till våld är en bortglömd grupp i Sverige. Mellan 100 000 och 200 000 barn finns i familjer där det förekommer våld, enligt en rapport från rädda barnen. Kvinnofridsprojektet STOPP i Eskilstuna och Strängnäs har pågått sedan år 2000 och är ett samarbete mot kvinnovåld där bland annat polis och socialförvaltning arbetar för att minska våldet mot kvinnor och barn. Kvinnorna får stöd så att de vågar polisanmäla brotten och männen erbjuds samtalsterapi.

Barnen i familjerna drabbas på olika sätt av våldet mellan föräldrarna och därför har projektet STOPP satsat extra på att ge barnen stöd i form av samtal. Modellen för samtalen har utformats av Rädda barnen och genom att prata om det som hänt eller händer gör att barnen får en möjlighet att bearbeta känslomässigt smärtsamma upplevelser och resultaten hitintills har varit bra, säger Liselott Ström på socialförvaltningen i Strängnäs.

Trots att projektet i Strängnäs har varit i gång i drygt 4 år så är det ändå, förhållandevis kort tid. Problemen med våld inom familjen är ett mycket gammalt problem och barnen har i alla tider varit utsatta. Varför det har tagit så lång tid innan Strängnäs kommun valde att sätta igång sitt arbete med de utsatta barnen finns det egentligen inget bra svar. Liselott ström tror att det beror på att just barnen, i vår kultur, är förhållandevis osynliga. Det finns inte heller något sätt att nå barnen om inte föräldrarna vill eller stöder barnen.

Själva träffarna med barnen sker på en neutral plats. Syftet är att barnen inte ska känna att dom pekas ut om de tvingas att gå till socialtjänsten. Det är viktigt att barnen känner att det inte är dom som gjort något som är fel, säger Liselott Ström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".