Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sörmland

Utsatta barn skadar sig själva

Publicerat fredag 29 april 2011 kl 05.30
"Det förekommer barnmisshandel i vårt land fortfarande"
(1:34 min)
Barnmisshandel förekommer fortfarande trots förbud i trettio år. Foto: Claudio Bresciani /Scanpix.

Barn som utsatts för misshandel lever farligare i tonåren och utvecklar även ett självskadebeteende. 70 procent av unga med självskadebeetende har utsatts för någon form av övergrepp. Detta visar ny forskning.

Det är rast på en skola i Sörmland. Skolgården är full av liv, det här är en plats där barn blomma ut och leka. Men hemma kan verkligheten se ut på ett annat sätt. Trots att det i trettio år har varit förbjudet att slå barn är barnmisshandel vanligt i Sverige.  Vart sjunde barn har blivit misshandlat.

– Det förekommer barnmisshandel i vårt land fortfarande, säger Eva-Maria Annerbäck som skrivit avhandlingen.

Eva-Maria Annerbäck är psykoterapeut och doktorand vid Linköpings universitet. Hon har skrivit en avhandling om barnmisshandel i Sverige. Som grund till avhandlingen gjorde Linköpings Universitet en enkätundersökning tillsammans med landstinget i Sörmland. I den enkäten deltog 8000 högstadie- och gymnasieelever från skolor runt om i länet.

I den framkommer det att 70 procent av de barn som blivit utsatt för någon form av misshandel utvecklar ett självskadebeteende och blir mer riskbenägna än andra barn.

– Det vi har sett är att de här barnen mår sämre på olika sätt. Både fysisk och psykisk hälsa rapporterar de som sämre än hos de barn som inte blivit utsatta. Och vi har också sett att de, när de nu är tonåringar, har rökt mer, snattat mer, provat droger. De har också visat mer av våldsamt beteende mot andra människor, säger hon.

Över 8000 högstadie- och gymnasieelever i Sörmland deltog i den enkät som avhandlingen grundar sig på.

Anna Enkvist
anna.enkvist@sr.se

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".