Polisen tar krafttag mot ungdomsfylleriet genom att försöka komma åt langarna. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Valborgsfirandet

Hårdare tag mot langarna

"Man kan se en klar brottsförebyggande effekt"
1:02 min

Polisen i Eskilstuna och Katrineholm ska jobba hårdare för att ta reda på hur ungdomar fått tag på alkoholen i Valborg. Polisen ska försöka ta reda på vem som langat genom att arbeta med en för Sörmand ny modell, Kronobergsmodellen.

Polisen i Eskilstunas och Katrineholms polisdistrikt tar i med hårdhandskarna mot ungdomsfyllan. Inför valborg har Eskilstunapolisen inrättat kronobergsmodellen, ett arbetssätt som innebär att de bland annat upprättar anmälningar om brott mot alkohollagen när de ertappar minderåriga med sprit.

– Det man inte gör när man bara häller ut sprit för minderåriga är att man inte kommer åt langarna på samma sätt och det är vad vi vill uppnå med kronobergsmodellen, säger Claes Eriksson, kommunpolis i Eskilstuna.

De minderåriga, som ertappas med alkohol, får komma till förhör hos polisen, utan att själva vara misstänkta, för att polisen ska kunna reda ut hur de fått tag på spriten.

– Det här är en modell som är effektutvärderad av Brottsförebyggande rådet och man kan se en klar och tydlig brottförebyggande effekt om man använder sig av kronobergsmodellen fullt ut, säger Claes Eriksson.

I södra Sörmland har polisen inte hunnit införa Kronobergsmodellen.

– Vi kommer att jobba som vanligt, säger Annika Granath, gruppchef för kommunpoliserna i polisområde syd.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".