1 av 2
Socialdemokraternas första maj-tåg i Eskilstuna 2011. Foto: Fredrik Blomberg/P4 Sörmland
2 av 2
Ann-Sofi Soleby-Eriksson (S), ordförande för S-kvinnorna i Sörmland.
Första maj

Optimism inom socialdemokratin

"Alla känner en otrolig lust"
1:35 min

Många i Socialdemokraterna känner sig mer optimistiska nu än tidigare när partiet har en ny partiledare, Håkan Juholt. Det hävdar Ann-Sofie Soleby-Eriksson, ordförande för de socialdemokratiska kvinnorna i länet.

– Han har betytt att vi åter samlats runt vår politik att vi alla känner en otrolig lust att fortsätta föra fram socialdemokratisk politik.

I Trosa känner Socialdemokraterna att de måste hitta nya sätt att ny väljarna efter det kraftiga raset i höstens val - man tappade fyra av sina tretton mandat.

Talare är Daniel Suhonen, chefredaktör för ungdomsförbundets SSU:s tidning Tvärdrag.

– Som vi självklart hoppas kunna locka en yngre generation socialdemokrater och folk som är nyfikna på socialdemokraterna. En tydligare fokusering på ideologin kommer att locka också yngre, säger Ann-Sofie Soleby-Eriksson.

Parollen under firandet i Folkets Hus i Trosa är jämlikhet och utveckling. Folkets Hus och de gamla kända platserna används också vid årets firande. 

"Det är inget speciellt nytt i firandet. Här i Sörmland är vi traditionella", säger ombudsmannen i Eskilstuna.

I Gnesta säger den unge och nyblivna kommunalrådet Johan Rocklind att Håkan Juholt och den nya partiledningen gett partiet nytt mod, men att firandet i Gnesta följer ”det gamla konservativa konceptet”, som han uttrycker det.

En annan tradition som håller i sig är exempelvis den i Nyköping, men även i Oxelösund där Socialdemokraterna firar tillsammans med Vänsterpartiet.

Socialdemokraterna gick kraftigt tillbaka i riksdagsvalet och störst var nedgången i Sörmland och Skåne, enligt den valanalys som socialdemokraterna i Sörmland gjort och som P4 Sörmland rapporterat om tidigare. Det blev nästan 8000 röster färre för partiet jämfört med valet 2006.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".