Taxi Strängnäs satsar på gasbilar, men ibland måste Kjell Thörne åka till Eskilstuna för att tanka biogas. Foto: Hans Andersson/Sveriges Radio.
Sörmland

Hårdare miljökrav oroar taxibranschen

"Miljösteg två är nästan omöjligt att leva upp till"
3:56 min

Idag ska de taxibolag, som vill köra färdtjänst och sjukresor i länet,  ha lämnat in sina anbud. Den här gången ställer kommunerna och landstinget högre krav på att taxibilarna ska vara miljövänliga.

Men taxiföretagen tycker att kraven är för hårda och orealistiska.

– Man tycker det ska ställas rimliga krav som alla kan leva upp till, säger Nicklas Thörne vid Strängnäs Taxi, som vill köra sjukresor för Landstinget.

Helt klart är att taxibilarna ska klara en miniminivå för miljöbilar. Det handlar om att använda bilar som staten betraktar som miljöbilar och däck som är miljövänliga. Det gäller också att presentera hur man ska minska bränsleförbrukningen och se till att förarna håller hastigheten.

De taxiföretagare som jag talat med säger att det här fixar de. Men det blir svårare med den andra tuffare nivån, som säger att man bara får använda förnyelsebara bränslen.

– Miljösteg två är näst intill omöjligt att leva upp till, säger Nicklas Thörne.

Kritikerna mot de nya upphandlingsvillkoren säger att det borde räcka med att de taxiföretag som är snäppet bättre premieras.  Det vill säga de som för det mesta kör på biogas eller använder, så kallade snåldieslar eller bilar med låg förbrukning.

– Det är angeläget för landstinget och länets kommuner att bidra till en bättre miljö. Enligt den expertis vi anlitat är det här möjliga krav, säger Eva Andrén som är förvaltningschef på habilitering och hjälpmedelsförvaltningen i landstinget och ordförande i den avtalsgrupp som sköter upphandlingen av taxiresorna.

Eva Andrén hoppas att det kommer taxiföretag som klarar de hårdare miljökraven.

– Det kommer att visa sig när anbuden kommer in, säger hon.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".