KRAV ser över avgifterna

Det kan bli dyrare för små jordbruk att framställa KRAV- märkta produkter. Föreningen KRAV som kontrollerar ekologiska jordbruksprodukter håller på att göra en översyn av avgiftsystemet.

Bo Rundkvist är KRAV-bonde i Vagnhärad och han tycker redan att gränsen för avgifterna är nådd. Han betalar i dag omkring tjugo tusen kronor per år i avgift

Avgiften till KRAV bygger på hur mycket bonden säljer av sina produkter och ju mer man säljer, desto högre blir avgiften. Ekologisk mjölk är lönsam att producera medan det är svårare att få lönsamhet i köttproduktion som är KRAV-märkt.

Marc Wester är tillförordnad VD på KRAV och han säger till Sveriges Radio Sörmland att, det är än så länge oklart om avgiften blir högre för de små jordbruken. Översynen av avgifterna fortsätter i höst, och KRAV arbetar för att de små producenterna även i fortsättningen ska ha råd att ansluta sig till föreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".