Närbutiker säljer illegal sprit

Närbutiker som säljer alkohol till ungdomar är ett allt större problem. Det visar en statlig utredning. Störst är problemet i södra Sverige men även i Sörmland förekommer det. De ungdomar på stan som Sveriges Radio Sörmland har pratat med kände till försäljningen men sa att de inte själva köpte på det sättet.

Ungdomarna säger att det vanligaste sättet fortfarande är att be någon kompis att köpa ut eller att  fråga vem som helst utanför systembolaget. Ett annat alternativ är att köpa av någon som importerat billig sprit från utlandet. Alla ungdommar säger till SR Sörmland att det är väldigt lätt att få tag på alkohol om man vill. Till och med i närbutiker runt om i landet kan nu ungdomar få tag på ”svartsprit”.

Polisen vet om att den här typen av brottslig verksamhet förekommer. Men i statistiken syns den nästan inte. Efersom både den minderåriga köparen och säljaren är måna om att sköta det hela i smyg är det sällan som det kommer in någon anmälan. Att sprit säljs olagligt i mindre butiker är kännt, men polisen känner inte till några fall i de större kända butikskedjorna.

Första halvåret i år har det kommit in nitton stycken anmälningar i Sörmland om brott mot alkohollagen. Flera av dessa fall gäller langning till underåriga. Oftast döms den som langar till underåriga bara till böter. Lasse Wennholm, närpolischef i Eskilstuna, anser att påföljderna till den här typen av brott bör ses över och eventuellt bli tuffare.

Precis som Lasse Wennholm anser Kent Härstedt som är statlig utredare vad gäller alkoholfråor att det krävs åtgärder och lagändringar för att komma åt den illegala alkoholförsäljningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista