Dålig brandsäkerhet på äldreboenden

Brandsäkerheten på Sörmlands äldreboenden och servicehem är dålig. Sommarvikarier och även ordinarie personal, på vissa boenden, saknar i många fall helt kunskaper i hur de ska göra vid en eventuell brand. Det visar en undersökning som Sveriges Radio Sörmland har gjort.

Av de nio äldreboenden, ett i varje kommun, som Sveriges Radio Sörmland har pratat med var det bara i Flen och i Trosa som man får en ordentlig genomgång av rutiner och brandutrustning. I Strängnäs har den ordinarie personalen informerat sommarvikarierna om brandrutinerna. Men i de övriga kommunerna tycker inte vikarierna att de har tillräckliga kunskaper om vad de ska göra om det börjar brinna.

När Sveriges Radio Sörmland senare pratat med cheferna på samma ställen där de anställda påtalar brister, då är bilden en helt annan. Där svarar några chefer, på avdelningar där personal sagt sig sakna kunskaper om brandsäkerheten, att personalen inte har lyssnat eller att de har missat genomgången. Det är bara på Björntorps servicehem i Oxelösund som man erkänner att det finns brister i informationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".