1 av 5
Ett collage med tidningsurklipp från våldtäktsrättegångar lyfter fram hur kvinnors ord inte värderas lika högt som mäns. Foto: Sara Choghrich/Sveriges Radio.
2 av 5
Besökare berördes starkt av utställningen. Foto: Sara Choghrich/Sveriges Radio.
3 av 5
Utställningen är ett samarbete mellan diskrimineringsbyrån och fotografen Elisabeth Ohlson Wallin. Foto: Sara Choghrich/Sveriges Radio.
4 av 5
Utställningen vill att besökarna ska fundera på hur brett begreppet "hedersrelaterat våld" egentligen är. Foto: Sara Choghrich/Sveriges Radio.
5 av 5
I botten på bilden står det "Arabfoster skall man sprätta upp och kasta på soptippen." Det är ett citat från pappan till ett offer för hedersrelaterat våld. Foto: Sara Choghrich/Sveriges Radio.
Katrineholm

Utställning uppmärksammar hedersvåld

"Det är många kvinnor som drabbas"
0:57 min

”Hedersrelaterat våld - en fråga för de andra” är en interaktiv utställning som vill nyansera och problematisera den diskussion som finns om hedersrelaterat våld.

Med starka foton och texter försöker man uppmärksamma hur brett begreppet hedersrelaterat våld är och att vi befinner oss i ett samhälle där allt detta pågår och man hoppas på en förändring. Utställningen, som pågår på Kulturhuset Ängeln i Katrineholm, är ett samarbete mellan diskrimineringsbyrån i Uppsala och fotografen Elisabeth Ohlson Wallin.

Agneta Moberg är svensklärare för nysvenskar på SFI i Katrineholm. Hon står och läser en berättelse om en ung tjej vid namn Fatima som ska bli könsstympad.

I vintras blev en ung tjej hedersmördad i Katrineholm och Agneta Moberg har haft många diskussioner i klassrummet med sina elever om det.
– Vi pratar mycket om människans rättigheter i samhället och jämställdhet. Så jag tänkte att då går vi hit och så kan vi fortsätta diskutera, säger Agneta Moberg.

Lina från Libanon är en av Agnetas elever. Jag frågar henne vad det svenska samhället kan göra för att hjälpa unga tjejer och killar som riskerar att bli mördade på grund av att de förstört familjens heder. Hon svarar att det inte finns så mycket att göra.

Jabir, som ursprungligen kommer från Somalia, berördes av utställningen.
– Det är fruktansvärt. Många kvinnor drabbas av det här problemet och ingen säger någonting. Jag hoppas att det slutar, det här problemet, säger utställningsbesökaren Jabir. 

En del i utställningen är ett stort collage bestående av klipp och utdrag ur tidningsartiklar som tydligt förnedrar kvinnor. Det är bland annat utdrag ur domar gällande våldtäkt där mannens ord är trovärdigt men inte kvinnans. Över hela collaget står ett ord skrivet med stora bokstäver: ”Hora”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".