Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
KATRINEHOLM

"Inga felaktiga placeringar"

Publicerat onsdag 11 maj 2011 kl 05.15
"Vi har inte hittat några brister"
2:27 min
Skolinspektionen har tidigare kritiserat Katrineholms kommun för att ha brister i sin handläggning av särskoleutredningar. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Katrineholms kommun har inte placerat elever felaktigt i särskolan. Den granskning som kommunen gjort hittills visar på brister i utredningarna av elever, men inte så allvarliga att eleverna hamnat i fel skolform.

– Vi har inte hittat någon elev som skulle ha varit felaktigt placerad, säger Birgitta Larsson som är verksamhetschef för bildningsförvaltningen i Katrineholm

Det är Skolinspektionen som kritiserat kommunen för att ha brister i sin handläggning av särskoleutredningar.

Arton elever har placerats i särskolan utan en ordentlig utredning. I stort sett alla de utredningarna har gjorts om och kommunen har inte hittat sådana fel som gör att man kan säga att elever som inte borde vara i särskolan, har hamnat där.

– Bara risken att någon elev skulle vara felplacerad gör att vi måste ta det på stort allvar. Men i psykologutredningar, som är de stora utredningarna, hittade vi inga brister.

När det gäller de särskoleutredningar som kommunen ännu inte granskat, kompletterat eller gjort om så tror inte Birgitta Larsson att de leder till några andra slutsatser.

– Utifrån att jag vet vilka elever det handlar om, så skulle jag bli mycket förvånad om det skulle visa sig att om någon av dem var felaktigt placerad. Men hundra procent kan vi inte vara förrän vi gjort om de utredningarna.

Vellinge kommun i Skåne har nu dömts av tingsrätten att betala skadestånd till två tvillingar - idag 23 år gamla - som felaktigt placerades i särskola under fem år.

Kommunen tog inte reda på vilka regler och vilken praxis som gällde för särskoleplacering. Kommunen saknade också rutiner för hantering av sådana ärenden. Enligt domen var därför placeringen olaglig.

Skolinspektionen säger att domen ytterligare understryker barns rätt att få gå i rätt sorts skola och Birgitta Larsson håller med, men hon säger att domen inte påverkar Katrineholms hantering av särskoleutredningar i framtiden.

– Den granskning som Skolinspektionen gjort i hela Sverige har ju visat att det i ett antal kommuner funnits brister, som inneburit att barn blivit felaktigt placerade. Varje sådant fall är en tragedi och det är oerhört allvarligt.

Andra kommuners särskoleutredningar granskas också av Skolinspektionen – bland annat Eskilstuna kommuns och Oxelösund kommuns - och där räknar man med att komma med synpunkter först i höst.

Särskolan är till för barn som har en utvecklingsstörning och inte kan nå upp till kunskapsmålen i den vanliga grundskolan. Barn med autism eller betydande begåvningsmässigt funktionshinder på grund av hjärnskada har också rätt att gå i särskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".