Ny jordbruksreform oroar LRF Mälardalen

I februari kom ett förslag från regeringen om ny reform för jordbruket. Nu i augusti ska man fatta beslut om reformen och Lantbrukarnas Riksförbund i Mälardalen är oroliga och kommer att försöka påverka beslutet.

Reformen går ut på att styra om jordbrukets utveckling. Genom olika typer av bidrag flyttas stöd från brukad mark till vall och beten.

LRF Mälardalen kommer nu att skicka en skrivelse till riksförbundet för att få dem att uppmärksamma att Mälardalen drabbas särskilt hårt på grund av att många bönder här är spannmålsodlare, berättar Ove Fellin som sitter i LRF Mälardalens styrelse. De ska också höra av sig till jordbruksdepardementet och eventuellt till EU-kommissionen.

Ove Fellin tror att beslutet är förhastat och kommer att straffa sig i längden. Om bönderna inte tycker att det är sund politik att få bidrag för att inte bruka marken, kommer snart inte skattebetalarna att vilja betala för det tror han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".