"Fängelserymningen kunde lika gärna skett här"

Fritagningen från Hallfängelset som skedde i natt, där personal togs som gisslan och där de intagna använde sig av vapen, skulle lika gärna kunna hända i Sörmland - det trots att man hela tiden jobbar aktivt med att försvåra den här typen av händelser. Det säger Peter Kjellin, säkerhetsansvarig vid Mariefredsanstalten.

Det har varit två fritagningar från de två säkraste fängelserna i Sverige, bara i år, där vapen använts och det är bara ett år sedan som det också var en lyckad fritagning från Mariefredsanstalten där vapen var inblandade. Även på Hällby utanför Eskilstuna har det hänt att intagna rymt med hjälp av vapen.

Enligt Peter Kjellin finns det inga idiotsäkra system som garanterar att inga rymningar är möjliga eller att vapen smugglas in på anstalterna, men han säger också att sådana här händelser är mycket ovanliga.

Rymningen från Hallfängelset i natt väcker naturligtvis frågan om säkerheten på våra fängelser, något som diskuteras är om fångvaktarna ska vara beväpnade, men Peter Kjellin tycker att man ska tänka igenom det väldigt noga. Om personalen på fängelset är beväpnade löper de en mycket större risk att utsättas för grovt våld, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista