Mannen som idag ställs inför rätten ska ha våldtagit en flicka vid flera tillfällen. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
trosa

Våldtäktsmisstänkt vårdare inför rätta

I dag ställs den sexbrottsmisstänkte vårdaren som tidigare jobbat på Lövsta skolhem utanför Vagnhärad inför rätta. Mannen misstänks för våldtäkt mot barn vid flera tillfällen.

Mannen har till följd av misstankarna blivit avskedad.

Sveriges Radio Sörmland kan i dag avslöja att det länge funnits varningssignaler kring mannen. Trots det valde ledningen att inte ingripa.

När mamman till den svårt utsatta 14-åriga tjejen hittade ett brev från vårdaren hemma i lägenheten, och efter en av tjejens permissioner slog hon larm till ledningen på Lövsta. Hon undrade varför en vårdare skrev sådana brev till hennes dotter, som tvångsvårdas på Lövsta.

I brevet fanns sexuella anspelningar från vårdaren. Mamman ringde till Lövsta och faxade också över brevet så ledningen kunde läsa det. Flera personer i ledande ställning läste brevet och flickenhetens biträdande chef tog ett samtal med vårdaren och bad honom backa "inte ett steg, utan fem steg".

Men där stannade det. För den gången. Mannen fick vid flera tillfällen efter det vara ensam med tjejen, då han enligt åtalet ska ha begått merparten av övergreppen.

Bland annat körde han ensam tjejen i en av Lövstas tjänstebilar och tog med henne på hans privata idrottsträningar. I bilen misstänks ytterligare ett övergrepp ha ägt rum.

Strax innan jul anade flickenhetens chef oråd, då vårdaren var schemalagd att jobba ensam med tjejen. Hon sms:ade därför till en man i personalen och bad honom börja arbeta tidigare så vårdaren och tjejen inte skulle vara ensamma.

Men mannen som skulle hålla koll på vårdaren visste inget om misstankarna och lämnade därför flickan och vårdaren ensamma. Då misstänks vårdaren haft oralsex med den 14-åriga tjejen.

Samma dag blev misstankarna kända på hemmet, men trots det fick mannen ytterligare ett tillfälle att vara ensam med tjejen, då han misstänks ha utfört ytterligare ett övergrepp, innan han slutligen avskedades den 10:e januari i år.

Innan rättegången mot den vårdare på Lövsta skolhem som misstänks för att ha våldtagit en minderårig intagen, hunnit börja idag tog rådmannen i Nyköpings Tingsrätt ett ovanligt beslut.

Hon beslutade om stängda dörrar innan åtalet och den misstänktes inställning lästs upp, något som en enligt en expert på domstolsverket vi talat med, tycker är väldigt ovanligt.

– Jag har aldrig hört talas om det, säger han till P4 Sörmland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".