En låg konsumtion av frukt och grönt är den sjunde vanligaste orsaken till för tidig död i höginkomstländer. Foto: Malin Marcko/Sveriges Radio.
SÖRMLAND

"Vi äter för lite grönt"

1:05 min

Nio av tio sörmlänningar äter för lite frukt och grönt. Det visar en undersökning som Statens folkhälsoinstitut tagit fram.

Undersökningen har tagits fram i samband med den satsning på "Ett friskare Sverige" som pågår just nu.

Djamila Jortikka är processledare i landstinget Sörmland och enligt henne motverkar vi flera vanliga sjukdomar genom att äta frukt och grönsaker.

En låg konsumtion av frukt och grönt är den sjunde vanligaste orsaken till för tidig död i höginkomstländer.

Goda matvanor förbygger övervikt och risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar. Tre frukter och ett par nävar grönsaker ska man stoppa i sig varje dag.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista