SÖRMLAND

Sexfall på Lövsta kan utredas vidare

1:33 min

Fallet med den vårdare på Lövsta skolhem utanför Vagnhärad som står inför rätta idag misstänkt för att ha våldtagit en 14-årig tjej på hemmet kan komma att utredas av Statens Institutionsstyrelse.

I dag inleddes rättegången mot den man som arbetade som vårdare på Lövsta skolhem och som misstänks för en rad våldtäkter mot en 14-åring som tvångsvårdades där.

Sveriges Radio P4 Sörmland avslöjade tidigare idag att ledningen för Lövsta skolhem utanför Vagnhärad fick flera varningssignaler om att mannen hade en otillåten relation med tjejen, men lät honom ändå vara ensam med tjejen.

– Vi har gjort det vi har kunnat, säger Jesper Svedberg, regionchef för Statens Instutitionsstyrelse i Mälardalen efter uppgifterna om att flera varningssignaler kring den sexbrottsmisstänkte lövstavårdaren neglegerats blivit kända.

Det var i morse som Sveriges Radio Sörmland kunde avslöja hur flera indikationer på att något inte stod rätt till mellan den tvångsomhändertagna 14-åringen och den misstänkte vårdaren kommit till ledningen.

I de runt 300 sidorna av polisutredningen som P4 Sörmland läst vittnar flera personer i chefsställning om att det fanns uppgifter och misstankar om att vårdaren hade en sexuell relation med den svårt utsatta 14-åriga tjejen. Bland annat fick flera chefer veta att mannen skrivit brev till flickan med sexuellt innehåll och diskussioner om att det skulle gifta sig.

En chef tog ett samtal med vårdaren som erkände breven, men trots det fick han tillfälle att vara ensam med flickan vid flera tillfällen då övergrepp misstänks ha begåtts. Inte ens när tjejen berättade att vårdaren "varit på henne" så hindrades han från att vara ensam med henne, och då misstänks vårdaren också ha begått övergrepp.

Men om misstankarna och tillfällena fanns efter att misstankarna blev kända - är det då tillräckligt?

– Nej det är det inte, säger Jesper Svedberg.