KATRINEHOLM

"Kommunen bör köpa Kullbergska"

1:52 min

En debatt om Kullbergska sjukhusets framtid har blossat upp bland Katrineholms kommunpolitiker efter rapporteringen om att flera avdelningar på sjukhuset hotas av nedläggning. kristdemokraterna föreslår att kommunen ska gå in som delägare.

Kristdemokraterna tycker att kommunen ska gå in och bli delägare i sjukhuset, ett förslag som möts av olika reaktioner från de andra partierna i kommunstyrelsen.

Socialdemokraten Göran Dahlström, ordförande i kommunstyrelsen, sågar Kristdemokraternas förslag. Han menar att det är omöjligt rent ekonomiskt att bli delägare.

– Det är inte aktuellt. Det är landstinget som driver sjukhusvården i vårt län och det tycker jag landstinget ska fortsätta göra, säger han.

Moderaten Lars Härnström, vice ordförande, är inne på samma linje.

– Vi ser inte att det är kommunens uppgift att driva sjukvård, säger han.

Också miljöpartisten Gudrun Lindvall sågar förslaget om att kommunen och landstinget skulle dela på ansvaret för Kullbergska sjukhuset.

– Jag tycker det är ett mycket dåligt förslag. Jag tror att Kristdemokraterna gör det här för att komma ut i media. Samtidigt tycker jag det är ganska ohederligt eftersom det står klart från majoritetens sida vad man vill med Kullbergska, säger hon.

Gudrun Lindvall tycker inte att det finns någon anledning att diskutera frågan om delat ägande, eftersom hon litar på att politikerna i landstinget kommer se till att Kullbergska sjukhuset bevaras. Hon tror inte att tjänstemännens förslag om att lägga ner flera avdelningar kommer bli verklighet.

Men kristdemokraten Joha Frondelius, som har lagt motionen, tror att Kullbergska hänger löst. Även om tjänstemännens förslag inte går igenom kan det hända saker med sjukhuset i framtiden, menar han. 

– Börja med att titta på Kullbergska för tjugo, trettio år sedan och se var vi är idag. Var går gränsen för att det bara blir en vårdcentral? Jag tror ändå det är viktigt att man känner att vi har kontrollen över sjukhuset själva i framtiden, säger han.

– Sedan att Gudrun tycker att vi vill ha uppmärksamhet - jag menar, politik bygger på att uppmärksamma en verksamhet som behöver nya infallsvinklar.

Kristdemokraterna i landstinget tycker samma sak och har lagt en likadan motion i landstinget.

Det enda partiet i kommunstyrelsen som är positivt till Kristdemokraternas förslag är Centerpartiet.

– Det kan vara en idé väl värd att pröva för att säkra Kullbergskas framtid, säger gruppledaren Inger Fredriksson.

Har kommunen råd?

– Ja man kan nog ha råd om man ser att det gynnar kommuninvånarna.

Fråga