SÖRMLAND

Svårt för unga att slåss om jobben

1:24 min

Enligt statistik från Arbetsförmedlingen får mellan 100 och 120 ungdomar ett jobb varje vecka. Men trots att det finns ett ökat behov av personal räcker det inte med rätt inställning för att få ett jobb. 

Det är bara några få veckor kvar innan många av gymnasieeleverna i länet tar studenten. Och efter det finns det två val; studera vidare eller försöka etablera sig på arbetsmarknaden.

– Jag skulle vilja flytta till USA och jobba. Helst med något som liknar Facebook eller Google, säger Robert Karlsson.

Robert Karlsson är 19 år och läser sista året på IT-programmet på John Bauer-gymnasiet i Eskilstuna. I framtiden vill han jobba med webbutveckling men tror inte att hans nuvarande utbildning skulle räcka till för att kunna få drömjobbet.

Därför har han under sin studietid sökt extrajobb och arbetat med just webbutveckling för att kunna öka sin kompetens och bli mer attraktiv på arbetsmarknaden.

– Jag har jobbat i ett och ett halvt år. Och de kollar väl på det och ser att någon har förlitat sig på mina egenskaper. Så då kan de också göra det.

Det är just bristen på den första jobberfarenheten som utgör det största hindret för att anställa ungdomar. Men om man exempelvis har haft ett extrajobb vid sidan av studierna kan man ha lättare för att få jobb i framtiden. Bodil Ekström är chef på Arbetsförmedlingen i Eskilstuna.

– För det blir erfarenheter och man kan få lite referenser och det hjälper för varje gång man söker nya jobb.

Anna Enkvist
anna.enkvist@sr.se