ESKILSTUNA

Eskilstuna vill bli Fairtrade City

1:16 min

På lödagen uppmärksammar Eskilstuna kommun Fairtrade, den globala kampanjen för förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer.

Eskilstuna kommun tog nyligen beslut om att bli diplomerad som Fairtrade city. Megha Huber jobbar som utvecklare på Eskilstuna kommun och är projektledare för det hela.

– Eskilstuna har arbetat länge med frågorna om global rättvisa och vi försöker bli en Fairtrade city under 2011.

Men hur blir man Fairtrade city?

– Först och främst måste man göra ett antal informationsinsatser för att kunna bli en Fairtrade city. Man ansöker efter diplomering efteråt och då tar de på Fairtrade i Sverige beslut om man får blir det eller inte. Sedan efter det måste man årligen visa på förbättringar. Det kommer inte sluta med att man har gjort diplomeringen ett år utan man förlänger hela tiden diplomeringen.

Vad innebär det att vara Fairtrade city?

– Det innebär att man tar hänsyn till etiska värderingar och att man försöker ha ett visst antal som i alla fall serverar rättvisemärkt kaffe. Vi ska även ha serveringar och butiker ska ha ett visst utbud av fairtrademärkta produkter.

Det här är ett samarbete mellan Eskilstuna kommun och Eskilstuna folkhögskola?

– Ja, Eskilstuna folkhögskola har också, i och med att de ligger under landstinget, ett demokratiuppdrag, och de är även rätt ensamma om att ha med global rättvisa i utbildningen.

Anna Enkvist
anna.enkvist@sr.se