Sörmland

Minskad arbetslöshet i länet

Arbetsmarknaden i Sörmland fortsätter förbättras. Det visar nya siffror från arbetsförmedlingen. I Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping minskade antalet arbetslösa mest jämfört med april förra året.

Enligt statistik från arbetsförmedlingen skrev nästan 600 personer in sig som arbetslösa i länet i april, vilket är 80 färre än i fjol. Samtidigt så anmäldes närmare 1500 nya lediga jobb, vilket är 300 fler än samma månad förra året.

Förbättringen bland de unga har varit starkare i Sörmland än i landet i stort, men ungdomsarbetslösheten är fortsatt hög, 12,8 procent i länet mot 9,2 procent i landet.

Drygt 13000 personer var i april arbetslösa vilket är drygt tio procent mindre jämfört med samma månad ifjol.

Antalet öppet arbetslösa har minskat med 18 procent, från 7800 personer i april 2010 jämfört med 6500 i april i år. Bland män har den öppna arbetslösheten sjunkit mest och färre män är också föremål för arbetsmarknadsåtgärder. Antalet öppet arbetslösa kvinnor misnkar också, men fler fanns i olika former av åtgärder jämfört med för ett år sedan.

Även långtidsarbetslösheten, där en person varit utan ett jobb i mer än sex månader, har minskat både bland män och kvinnor.