SÖRMLAND

Unga dåliga på att skydda sig vid sex

1:22 min

Unga människor är dåliga på att använda preventivmedel. Det visar den så kallade Ung Kab-studien om ungas sexualitet som presenterades nyligen.

Resultaten ska idag diskuteras på ett seminarium där forskare från Göteborgs universitet tillsammans med flera landsting och kommuner deltar.

Bara var tredje använde kondom senast de hade samlag.

– Jag vill inte ha sex utan kondom. Men jag använder inte kondom om jag haft ett länge förhållande, berättar Rebecka Fritz från Nyköping.

Studien bygger på en enkätundersökning där 15 000 personer mellan 15 och 29 år bland annat från Sörmland har svarat på en enkät som är gjord på uppdrag av Smittskyddsinstitutet.

Ungefär var fjärde tjej som haft samlag uppger att de varit gravida någon gång och majoriteten av dem har gjort abort.

Hälften av tjejerna har tagit dagen efter piller.

– Det är väll okej om man gjort något misstag. Men man ska inte tänka att det är som en kondom och använda dagen efter piller istället, säger Johanna Ström.

Ungefär en tiondel av de som svarat på enkäten har uppgett att de någon gång haft klamydia och de flesta vet var de ska vända sig för att testa sig. Både Johanna Ström och Rebecka Fritz tycker att både informationen skolan och kontakterna med ungdomsmottagningen varit bra.

Fråga