Regnet ställer till det för bönderna

Att få fram mycket och bra hö har varit svårt för de Sörmländska bönderna den här sommaren på grund av det regniga vädret. Men det är inte mängden regn som är problemet för hö produktionen.

Karin Andersson som är bonde och driver en gård utanför Vrena berättar att det är bättre om det regnar mycket vissa dagar istället för lite grann varje dag. Höet behöver nämligen ett par dagar, gärna i sol och vind för att bli redo att packas i balar. På SMHI har man märkt av böndernas frustration, under sommaren har man varit nerringd av bönder som producerar hö. Enligt Karin Andersson så innebär det eviga regnandet att man inte vågar slå av så mycket gräs i taget och dessutom att det behöver vändas ytterligare ett par gånger för att torka ordentligt om det har regnat, vilket innebär mer arbete. Regnet påverkar också kvaliteten på höet som inte blir lika näringsrikt när det skördas sent. I normala fall vill man vara färdigskördad med höet runt midsommar, säger Karin Andersson, något som varit omöjligt i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista