sörmland

Bättre jordgubbsår än vanligt

1:07 min

Det ser ut att bli ett bättre jordgubbsår än vanligt, med mycket svenska jordgubbar redan före midsommar. Jordgubbsodlaren Peter Johansson på Solby Gård i Eskilstuna är nöjd och tycker att det ser jättebra ut.

Ett skyddande snötäcke och sommarvärme redan i april gör att vi kan vänta oss mogna svenska jordgubbar redan före midsommar. Nu väntar en god tillgång på gubbar tidigare än vanligt, spår organisationen Gro bär.

– Nu hoppas jag på soliga dagar och regniga nätter. Då kan jag lova jordgubbar i god tid innan midsommar, säger odlaren Peter Johansson.

Peter Johansson tror att det redan inom ett par veckor kan finnas jordgubbar som inte odlats i växthus till salu i södra Sverige.

Vädret har varit på jordgubbarnas sida. Under de kalla vintermånaderna låg snön som ett isolerande täcke över plantorna och skyddade dem från vinterskador. Efter det väntade en varm och solig vår.

– Det ser jättebra ut.

Men jordgubbsodlarna varnar för att frostnätter under blomningen kan riskera delar av skörden. Men de flesta odlarna är beredda på det här och kan vidta motåtgärder.

Förutom att lägga ut fiberväv över plantorna kan odlarna höja temperaturen genom att vattna fälten.

En annan nackdel med en tidig säsong är att den kan vara över redan i juli.

Fråga