Oxelösund

"Barnen går miste om något"

0:58 min

Oxelösund är en av två kommuner som inte tar del av extra pengar som kan ge mer konst och kultur i skolan. Det rapporterar Mitt i musiken i P1. Susanne Forslund, som undervisar musikelever, tycker att barnen går miste om något. 

– Jag är jätteförvånad ska jag säga. Verkligen.

Det är Kulturrådet som varje år delar ut bidraget Skapande skola. I år får kommunerna som sökt dela på 150 miljoner kronor. Enligt Jenny Löfström på Kulturrådet så får 99 procent av kommunerna som sökt någon gång ta del av bidraget.

Oxelösund tillsammans med Aneby kommun är de enda i landet som aldrig sökt bidraget, trots att ansvariga säger sig känna till att bidraget finns.

Peter Rasmussen, som är rektor på Musikskolan och Ramdalsskolan, säger till Mitt i musiken att han inte riktigt vet hur det har blivit så att kommunen aldrig sökt bidraget.

Musikläraren Susanne Forslund tycker att de extra pengarna skulle behövas i Oxelösund.

– Det är så tråkigt för bidraget kan ge något extra till eleverna, använda alla sinnen och då når man alla barn. Alla barn kan få uppleva något extra.

Som P4 Sörmland rapporterade häromdagen så har fem av länets kommuner sökt pengar, tre friskolor och en stadsdel i Eskilstuna. Skolorna får dela på närmare 2,3 miljoner kronor.