Kommisarie åtalad i kokainhärva

Den 35-årige kommissarien vid länskriminalen i Stockholm, som misstänks för inblandning i en kokainhärva som Sörmlandspolisen avslöjat, åtalades idag vid tingsrätten i Eskilstuna. Han åtalas för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Sammanlagt var det tio personer som åtalades i härvan idag. Huvudmannen är en 40-åring intagen på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna och två av de åtalade är boende i Eskilstuna.

Enligt kammaråklagaren Magnus Elving omfattar åtalet två leveranser av kokain och även spridning av kokain och haschhantering. En person är åtalad för att ha styrt kokainhanteringen från Hällbyanstalten.

Den intagne på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna och en holländsk man dömdes år 2001 till tio års fängelse för grova narkotikabrott. Senare rymde holländaren och har, enligt åtalet, från Nederländerna tillsammans med den intagne på Hällby drivit narkotikahandel och smugglat upp narkotika till Sverige.

Poliskommissarien från Stockholm åtalas för att ha hjälpt till att starta upp den här handeln, med hjälp av en informatör som infiltrerat den brottsliga organisationen, denne man en 35-årig man från Eskilstuna.

Enligt Magnus Elving, har poliskommisarien och infiltratören sammanfört köpare och säljare. Syftet har, enligt åklagaren, varit att bygga upp en verksamhet, få den att fungera och utvecklas för att sedan kunna slå sönder den.

Kommissarien är också åtalad för grovt vapenbrott och enligt chefsåklagaren Katarina Johansson-Welin är det infiltratören som ska ha lämnat över ett automatvapen till kommisarien, ett vapen som härrör från en brottsorganisation med kopplingar till Eskilstuna och värdetransportrånare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista